Personalul firmei este o componentă de importanţă majoră în activitatea oricărei companii, indiferent de mărimea acestuia. Recrutarea angajaţilor precum formarea dar mai ales fidelizarea acestora trebuie să facă parte din preocupările de bază ale fiecărui manager. Investind în proprii angajaţi vei constata în timp, o creştere a rezultatelor financiare.
Rezultatele nu sunt produse de organizaţii, ci de angajaţii acestora
Majoritatea managerilor sunt nemulţumiţi de angajaţii lor. Dacă şi tu faci parte din această categorie încearcă să investeşti în angajaţi şi oferă-le o pregătire, care ar fi atât în avantajul lor cât şi al firmei. Dacă nici după asta nu fac faţă, poţi să îi schimbi. Un lucru este esenţial şi anume faptul că oamenii sunt cei care contribuie la succesul afacerii tale.
Te-ai întrebat vreodată cât de buni sunt angajaţii tăi?
Companiile de succes se diferenţiază de concurenţă prin faptul că abordează diferit relaţia cu proprii angajaţi. În general, priceperea angajaţilor şi motivarea lor sunt două aspecte care trebuie analizate. Priceperea este dată de cunoştinţele, experienţa şi capacitatea acestora de a realiza anumite activităţi. Motivaţia este dată de dedicarea fiecăruia pentru realizarea activităţilor, pentru a atinge o performanţă superioară. Cu cât angajaţii vor avea o performanţă mai mare cu atât companiile vor reuşi să genereze o valoare mai mare.
Cât de bine gestionezi ceea ce ai la dispoziţie?
Pentru ca o companie să obţină avantaj competiţional este nevoie de performanţe superioare din partea angajaţilor săi, sub toate formele. Singura modalitate de a obţine această performanţă este de a-i determina să lucreze peste nivelul standard. Acest lucru se poate obţine prin motivarea angajaţilor, prin crearea unui climat în care ei să muncească cu plăcere şi prin stimularea sentimentului de aparteneţă la o echipă sau proiect. Numai în acest mod vei putea obţine implicarea şi contribuţia lor la nivelul aşteptărilor.
Încurajează angajaţii să-şi comunice ideile
Nu uita că fiecare dintre angajaţi poate să contribuie cu idei noi în domeniul produselor sau serviciilor. Depinde de angajator în ce măsură v-a utiliza ideea sau informaţia obţinută. Pentru a exploata cât mai bine această contribuţie, firmele ar trebui să stimuleze şi să permită angajaţilor să se exprime şi să încurajeze comunicarea ideilor noi, iar apoi să colaboreze la transpunerea acestora în practică. În cele mai multe cazuri informaţia din exterior nu este gratuită, dar aceasta este o modalitate simplă de exploatare a informaţiei, aflată la îndemâna fiecărui angajator.
Învaţă să-ţi asculţi angajaţii
Pentru ca să-ţi îmbunătăţeşti relaţia cu proprii angajaţi, învaţă să îi asculţi, şi în felul acesta o mare parte din problemele de la birou se vor rezolva de la sine. Oamenii au nevoie de empatie, şi de aceea atunci când îi vei asculta, acesta va simţi că poate să îţi spună şi mai multe lucruri. Astfel, vei primi un feed-back mai bun, vei comunica mai bine şi vei reuşi să rezolvi mai multe probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu